miércoles, 11 de mayo de 2016

Rondada: Sa llegenda des pas d'en Revull

Sa llegenda des pas den Revull

El barranc d’Algendar és un dels més importants de Menorca, i com molts llocs del planeta, també té algunes llegendes, com per exemple, la llegenda d’Es Pas de’n Revull.

Aquesta llegenda conta que una nau de pirates es va voler protegir a Guatelana, l’actual Cala Galdana, on s’acaba el barranc d’Algendar. Un dels pirates més jove va trobar meravellós aquell paisatge i mentre anava caminant, molt admirat per la bellesa d’aquestes terres, es va perdre. Quan va aconseguir tornar a la platja, el vaixell ja no hi era i va haver-se de quedar a Menorca. Va pensar que s’hi trobaria bé, ja que era un lloc on havia molta fruita i es podia viure molt bé.

Però quan va arribar l’hivern, a aquest jove moro, anomenat Revull, ja no li va ser tan fàcil trobar menjar. Per a no passar gana, va pensar en agafar algun animal i menjar-se’l. Uns dies faltava una gallina a s’Aranjassa, altres faltava un conill a Algendar, o fins i tot, un dia el moix d’es Canaló va desaparèixer. Ningú sabia explicar-se per què.

Fins que, un vespre de porquetjades, els pagesos de la zona es van reunir al lloc d’es Canaló i van explicar el que els passava. Van trobar que hi havia un lladre que rodava per allà i van decidir estar a l’aguait per poder capturar-lo.

Durant alguns vespres, van observar com una ombra es movia per Sa Penya Fosca – l’actual Pas d'en Revull- , i intentaven capturar el lladre, però sempre se’ls escapava i no aconseguien agafar-lo. Finalment, un vespre els pagesos van descobrir on s’amagava el jove, que era una cova en forma de túnel amb dues entrades ben tapades d’esbarzers. Van pigar foc a aquell amagatall i el van poder capturar.

No se’n va saber res més d’aquell moro, però des de llavors fins ara, aquest amagatall va ser anomenat Es Pas d'en Revull. Hi ha altres versions de la llegenda que expliquen que quan els pagesos el van agafat, el van castigar molt, però que al final se’n van compadir i el van perdonar amb la condició de que se n’anàs d’allà el més prest possible.


La leyenda del paso del Revull
El barranco de Algendar es uno de los más importantes de Menorca, y como muchos lugares del planeta, también tiene algunas leyendas, como por ejemplo, la leyenda de Es Pas de'n Revull.

Esta leyenda cuenta que una nave de piratas se quiso proteger a Guatelana, el actual Cala Galdana, donde termina el barranco de Algendar. Uno de los piratas más joven encontró maravilloso aquel paisaje y mientras iba caminando, muy admirado por la belleza de estas tierras, se perdió. Cuando consiguió volver a la playa, el barco ya no estaba y tuvo que quedarse en Menorca. Pensó que se encontraría bien, ya que era un lugar donde había mucha fruta y se podía vivir muy bien.

Pero cuando llegó el invierno, a este joven moro, llamado Revull, ya no le fue tan fácil encontrar comida. Para no pasar hambre, pensó en coger algún animal y comérselo. Unos días faltaba una gallina a Saranjassa, otros faltaba un conejo a Algendar, o incluso, un día el gato de se Canalón desapareció. Nadie sabía explicarse por qué.

Hasta que, una noche de porquetjades, los agricultores de la zona se reunieron en el lugar de se Canalón y contaron lo que les pasaba. Encontraron que había un ladrón que rodaba por allí y decidieron estar al acecho para poder capturarlo.

Durante algunas noches, observaron como una sombra se movía por Sa Penya Oscura - el actual Paso de en Revull-, e intentaban capturar el ladrón, pero siempre se les escapaba y no conseguían cogerlo. Finalmente, una noche los agricultores descubrieron donde se escondía el joven, que era una cueva en forma de túnel con dos entradas bien tapadas de zarzas. Van pigar fuego a aquel escondite y lo pudieron capturar.


No se supo más de aquel moro, pero desde entonces hasta ahora, este escondite fue llamado Es Pas d'en Revull. Hay otras versiones de la leyenda que explican que cuando los agricultores lo cogido, lo castigaron mucho, pero que al final se compadecieron y el perdonaron con la condición de que se fuera de allí lo más pronto posible.


No hay comentarios:

Publicar un comentario